Een hoogwaardig speel- en ontmoetingspark waar het water voor iedereen bereikbaar is
Parckade is een prijsvraagontwerp voor de Turfsingel in Groningen; een park ontworpen voor de mens in de stad, jong en oud, lenig en stram. Zij kunnen hier speels en terloops aan hun gezondheid en vitaliteit werken in een park met zo veel mogelijk ruimte voor groen, sporten en spelen. De vormgeving van Parckade is gericht op verblijven en ontmoeten.
Ontwerpprijsvraag
In 2019 schreef de gemeente Groningen de ontwerpprijsvraag ‘Dudok aan het Diep’ uit voor de restauratie van het voormalig tankstation aan de Turfsingel aan de noordzijde van de Diepenring en de herinrichting van de directe omgeving. LAOS en Vector-i deden gezamenlijk mee aan de prijsvraag. De opgave was de locatie opnieuw in te richten als een openbare plek met meer ruimte voor groen, meer verblijfskwaliteit en meer kansen voor ontmoeting en recreatie op en aan het water. De combinatie Marseille Buiten en IRIS won de prijsvraag.
Eigen sfeer
De Diepenring is een systeem van verbindingen en van toegangen naar de binnenstad en daarmee een aaneenschakeling van verschillende sferen. Van brug tot brug hebben alle delen in het diep een eigen karakter. Parckade voegt een nieuwe sfeer toe aan dit stelstel, namelijk de meest publieke en sociale verblijfsplek aan het Diep.
Ontspannen van barrières
Het tankstation is in 1953 ontworpen door Dudok. Het is nu een rijksmonument. Binnen het plangebied vormt het pand zowel een centraal punt als visuele barrière. Net zoals dat de monumentale kade een barrière vormt tussen het terrein en het water. Het ontwerp ontspant deze barrières door op het water ruimte toe te voegen aan het park. Zo ontstaat lang de gehele kade aan de Turfsingel een gelijke sfeer en identiteit.
Cirkels en stromen
De functies langs de Turfsingel waren altijd gericht op de beweging van de handel in turf, steen, timmerwerk of brandstof. Deze verschillende bewegingen bieden inspiratie voor de inrichting. Zij vormen een patroon van golfende bewegingen die in het ontwerp zijn opgeknipt tot cirkels en stromen. Ze hechten de verschillende kadedelen tussen het water en de straat tot een ruimtelijke en functionele eenheid. Zo ontstaan plekken om te verblijven en om te ontmoeten en de stad vanuit nieuwe gezichtspunten te bekijken. Een park ingedeeld in kamers die vloeiend met elkaar zijn verbonden. Binnen het schema van cirkels wordt het monument van Dudok op een voetstuk gezet, als een museaal kunstobject op een sokkel.
Kernwaarden
Parckade is groen, groener, groenst en biedt zoveel mogelijk ruimte aan beplanting op gebouwen, op de kade en zelfs op het water. Seizoensbeleving en het vergroten van de biodiversiteit zijn het uitgangspunt. Parckade is gericht op ontmoeten, verblijf en beweging. Randen, banken, hellingen, rekken en speeltoestellen, schaaktafels en de speelse vormgeving, ze nodigen allemaal uit tot bewegen. Parckade biedt optimaal contact met het water. Onderdeel van het plan is het Kroonjuweel in het Diep. Een drijvend en verplaatsbaar schiereiland dat de verbinding tussen kade en het water maakt en dat ruimte biedt voor verblijf en dienst kan doen als openluchtpodium. Parckade is duurzaam. Voor de toe te passen materialen wordt gezocht naar circulaire bronnen. Parckade koestert het monumentaal erfgoed. Het is een openbare plek, voor iedereen toegankelijk. Het tankstation krijgt een nuttige functie in de vorm van een openbaar toilet en een gezonde kiosk. Kunstwerken uit het gemeentelijk depot krijgen een plek binnen Parckade. Ook is er ruimte voor nieuw werk van bijvoorbeeld kunstacademiestudenten van Minerva.
Bekijk ook
-
Park Meerstad
Voel je goed in doorwaadbaar kunstwerk van tien hectare -
Boulevard Delfzijl
Boulevard brengt stad terug naar zee -
Koopmansplein Assen
Plein als kloppend hart en spelverdeler in Asser binnenstad
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring