Navigatie overslaan

Aanpak

Van pleinen en parken tot boulevards en woonwijken. Als team van landschapsarchitecten en stedenbouwers ontwerpen wij publieke en private buitenruimtes. Daarvoor luisteren we aandachtig, stellen we scherpe vragen en geven we richting vanuit overzicht. Het een kan niet zonder het ander. Onze services zijn een geheel, net als het uiteindelijke ontwerp.

  • Landschapsarchitectuur

    Van grootschalige gebiedsvisies tot gedetailleerde tuinontwerpen. Plekken waar je op kan rekenen. Gemaakt met oog voor de onderliggende systemen en interactie tussen mens en natuur.

  • Stedenbouw

    Op elk schaalniveau de verbinding versterken tussen de stedelijke samenleving en landschap. Voor duurzame stedelijke ruimtes waar mensen zich nestelen en verwonderen.

  • Onderzoek

    Onafhankelijk onderzoek voor de voorbereiding van beleidskeuzes en nieuwe inzichten. Door vraagstukken in een ruimtelijke context te plaatsen en verkenning van toekomstscenario's.

In elk vraagstuk geven en nemen we de speelruimte die nodig is en kijken we naar de verschillende kanten van een verhaal. Dat is cruciaal in complexe contexten waar belangen soms tegenstrijdig lijken en grote maatschappelijke thema’s meespelen. 

We ontwikkelen altijd meerderde varianten voor een ontwerpopgave. Zodat een gedachte getoetst is aan verschillende perspectieven. Samen met opdrachtgevers, bewoners, stakeholders en plantoetsers leiden we de verschillende beschikbare opties naar een optimaal ontwerp. Die aanpak zorgt voor veel draagvlak én het beste antwoord op het vraagstuk. 

Ons onderzoekende ontwerpproces bestaat uit vier pijlers: integrale aanpak, denken vanuit context, luisterend samenwerken en participatie op maat.

Integrale aanpak

Plekken hebben altijd meerdere functies en betekenissen, op welk schaalniveau je ze ook benadert. Ze spelen immers een rol in systemen zoals infrastructuur, ecologie, energie, economie, politiek, geschiedenis en cultuur. We verdiepen ons altijd grondig in opgaven. Zodat we deze functies en betekenissen ontwikkelruimte kunnen geven in samenhang en helderheid. Dat doen we door op iedere plek de logica te zoeken die alle verschillende systemen als vanzelfsprekend samenbrengt.

Denken vanuit context

De ontwerpaanpak van LAOS is gericht op het uitlichten van vaak al aanwezige kwaliteiten van plekken, stedelijke omgevingen en landelijke gebieden. De schoonheid komt niet van wat we toevoegen. Maar doordat onze toevoeging de potentiële en intrinsieke waarde ervaarbaar maakt. Juist de geschiedenis en al aanwezige kwaliteiten van plekken, bieden aanknopingspunten om met de omgeving samenhangende ontwikkelruimte te creëren. Onze ontwerpingrepen zijn dus altijd vanuit de omgeving gedacht.

Luisterend samenwerken

Goed luisteren is ons startpunt voor een succesvolle samenwerking. Werken aan een plek doen we écht samen met iedereen die met die omgeving te maken heeft of krijgt – overheden, andere (ruimtelijke) professionals en bewoners. Zo komen we tot breed gedragen ontwerpen die goed geworteld zijn in de omgeving. Van flexibele gebiedsvisies die kunnen meebewegen met economische veranderingen tot onderzoek en vernieuwing op het snijvlak van landschap en andere disciplines. 

Dat doen we vaak door interactieve processen, zoals ateliers. Dat zijn (offline of online) werksessies met overheden, gebiedspartijen, ondernemers en bewoners. Afhankelijk van het project en de doelgroep kiezen we een geschikte werkvorm. Denk aan wandelingen, discussiepanels of keukentafelgesprekken. We zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving waar mensen vrij kunnen spreken. En belangrijker nog: we nemen de dialoog zeer serieus. We luisteren goed naar de input van mensen en geven altijd terug wat we met de input hebben gedaan. Dat levert draagvlak op én minstens zo belangrijk een beter product.

Participatie op maat

Samenwerken met andere professionals binnen het ruimtelijke domein is een logisch onderdeel van de totstandkoming van ruimtelijke plannen en ontwerpen. Maar betrokkenheid van bewoners en professionals van sectoren buiten het ruimtelijke domein is vaak minder vanzelfsprekend. Op de verschillende thema’s zoeken we samenwerking op met professionals uit andere sectoren. 

Bewonersparticipatie geven we op maat vorm. Want ons doel is dat bewoners hun wensen, inbreng en behoeften terugzien in de kwaliteit van hun omgeving. In eerste instantie is het onze taak om goed naar bewoners te luisteren. Om te horen wat hun wensen zijn en hun emotionele betrokkenheid is bij de ruimte. En ze daarna te inspireren met nieuwe ideeën. Zo komen we samen tot een begrijpelijk, gedragen plan. Waardoor bewoners bewuster worden ván en extra zorg krijgen vóór hun leefomgeving.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring