Onderzoek
Bij LAOS doen we onafhankelijk onderzoek voor de voorbereiding van beleidskeuzes en nieuwe inzichten. Door vraagstukken in een ruimtelijke context te plaatsen en toekomstscenario's te verkennen. Bij de creatie van gedenkwaardige buitenruimtes gaat het niet alleen om esthetiek, maar om functionaliteit, duurzaamheid en welzijn.
Geen vrijblijvende bezigheid
Ontwerpend onderzoek is het middel om verschillende, mogelijke toekomsten te verkennen op een eenvoudige manier. Met ons werk streven we naar een mooiere wereld. Nu en in de toekomst. Ons handelen van vandaag heeft daar impact op. Dit doen we naar eer en geweten - op een wijze die geen hypotheek legt op die toekomst. Met onderzoek sorteren we voor op belangrijke keuzes in beleid. Als we onderzoek doen, is dat geen vrijblijvende bezigheid. Het is altijd gericht op doorwerking in beleidsagenda’s en dagelijks ontwerp.
In onderzoek vinden we het belangrijk om verschillende mensen, perspectieven en verhalen samen te brengen. Binnen en buiten de ruimtelijke domeinen. Door die gezamenlijke perspectieven in beeld te brengen, nemen we mensen makkelijker mee in keuzes. We maken de geest rijp voor veranderingen die essentieel zijn om de omgeving leefbaar te houden. Dat doen we niet alleen in de onderzoeksfase. In het complete ontwerpproces hebben we een onderzoekende houding en zijn we nieuwsgierig naar andere, dieperliggende verhalen.
Scenario’s uitdenken
Met de verhalen die verschillende maatschappelijke beelden belichten, toetsen we gedachtelijnen van de opdrachtgever, belanghebbenden of onszelf, vanuit meerdere kanten. Daarnaast werken we die gedachtelijnen uit in transitiepaden en/of adaptiepaden. Om beter te begrijpen wat we vandaag wel of niet kunnen én moeten doen om bepaalde opties in de toekomst open te houden. Om dezelfde reden positioneren we bijvoorbeeld ook maatschappelijke vraagstukken in een ruimtelijke context of juist andersom.
Sociaal-maatschappelijke houdingen
Naast vanuit thematisch of ruimtelijk oogpunt onderzoeken wij scenario’s vanuit sociaal-maatschappelijke houdingen tegenover de veranderende wereld. De grote meerwaarde is dat de scenario’s integraal zijn. Dat maakt deze vaak beter bruikbaar dan thematische - en dus sectorale - scenario’s. Zo onderzochten we de toekomst van waterveiligheidslandschappen aan de hand van meerdere maatschappelijke narratieven. Voor de opdrachtgever werd daarna duidelijk dat de waarden van waaruit je beleid opstelt van grote betekenis zijn. Die waarden maken substantieel verschillende ruimtelijke toekomsten mogelijk.
Bouwstenen voor een visionair verhaal
Ontwerpend onderzoek kan mogelijke strategische processen in gang zetten en knoppen aanreiken waaraan men kan draaien. De uitkomsten van de onderzoeksfase leveren vaak de ingrediënten op. Ingrediënten voor een visionair verhaal over de mogelijke toekomst met antwoorden voor de opgaven van vandaag. Dat is een waardevolle opbrengst, want hierin schiet beleidsinstrumentarium altijd tekort. Naar ons idee vloeit een deel van de maatschappelijke onvrede voort uit het missen van een gedeeld perspectief. Essentieel als houvast in een wereld vol onzekerheden.
Tot slot nemen we de inzichten, die we opdoen in onderzoekstrajecten, binnen en buiten het ruimtelijk domein ook mee in de dagelijkse praktijk bij landschaps- en stedenbouwprojecten.
Bekijk ook
-
Integrale klimaatlandschappen Zeeland en Friesland
Ontwerpend onderzoek naar integrale ruimtelijke transities als antwoord op klimaatopgaven
Buitenruimtes met spanning in harmonie
door Stedenbouw, Landschapsarchitectuur en Onderzoek.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring