Stedenbouw
Bij LAOS ontwerpen we de gebouwde omgeving van regio’s, dorpen en steden. Van masterplan tot uitvoering. Op elk schaalniveau versterken we de verbinding tussen de stedelijke samenleving en landschap. Voor duurzame stedelijke ruimtes waar mensen zich kunnen nestelen en verwonderen.
Diepere verbinding tussen stad en land
Als landschapsarchitecten van origine vinden we het belangrijk om de stad dieper te verbinden met het landschap. We herstellen de verbinding tussen het landschap en de stedelijke samenleving. Impliciet of expliciet, maar altijd met het doel om mensen, ook in de stad, dichter bij de natuur te brengen. We creëren stedelijke ruimtes die bijdragen aan een rijkere, natuurlijke of culturele sfeer. De structuren en kwaliteiten van het landschap zijn de ideale aanjager voor het versterken van de identiteit en de (economische) aantrekkingskracht van een buitenruimte. Daarvoor vertalen we ruimtelijke verantwoordelijkheden in begrijpelijke, toepasbare principes.
Eerst vormen wij steden en daarna vormen zij ons
Stad als dynamisch ecosysteem
We geloven dat steden niets minder zijn dan dynamische ecosystemen. Deze worden gevormd door de interactie tussen mens en omgeving. Vanuit die gedachte ontwerpen we stedelijke omgevingen. We vertalen maatschappelijke eisen, functionele noodzaken en esthetische verwachtingen naar praktisch uitvoerbaar ontwerp. Ontwerp dat flexibel is en mee kan bewegen met nieuwe, onverwachte ontwikkelingen. Zonder daarbij in te leveren op kwaliteit. We ontwikkelen slimme gebiedsstrategieën die flexibel meebewegen met economische ontwikkelingen. Zo zorgen we voor veerkracht van duurzame, inclusieve en gezonde buitenruimtes.
Samen op zoek naar structuur en samenhang
Ruimtelijke structuur en samenhang zijn essentieel voor de vitaliteit van steden en dorpen. In projecten herstellen en versterken we de structuren die de basis zijn van de economische kracht, leefbaarheid, sociale dynamiek, identiteit en visuele kwaliteiten van een gemeenschap. Daarvoor doen we grondig onderzoek. Samen met initiatiefnemers, bewoners en overheden. Dat doen we in op maat gemaakte participatietrajecten. Daarin halen we kennis en informatie op die een plan verbeteren. Tegelijkertijd creëren we draagvlak en versnellen we het proces.
Ruimtelijke kwaliteit vertalen naar functionaliteit
Het ‘ontwerpen’ van ruimtelijke kwaliteit is vaak geen hogere wiskunde. Dat zit bijvoorbeeld in de schoonheid van de dorpsstructuur, de bebouwing of de eenheid van de openbare ruimte. De echte uitdaging is het realiseren van die kwaliteit, met behoud en verbetering van de juiste functionaliteit. Alles draait daarin om de juiste balans. Tussen bereikbaarheid en verblijfskwaliteit. Tussen ontwikkelingsmogelijkheden en behoud van stedenbouwkundige waarden. Tussen economie en identiteit. Ontwerpend onderzoek is een goed middel om al die verschillende opties integraal te onderzoeken en te wegen. De samenwerking met de omgeving en experts is hierin opnieuw cruciaal.
Bekijk ook
-
Vries-Zuid
Ontspannen en landschappelijke dorpsrand -
Prins Bernhardhoeveterrein Zuidlaren
Toekomstgericht ontwikkelen met behoud van uniek karakter
Buitenruimtes met spanning in harmonie
door Stedenbouw, Landschapsarchitectuur en Onderzoek.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring