Ontspannen en landschappelijke dorpsrand
Voor een nieuwe woonwijk in Vries maakte LAOS een stedenbouwkundig ontwerp en beeldkwaliteitsplan. Dit deed het ontwerpbureau grotendeels samen met het dorp. Er is steeds geschakeld tussen het hogere schaalniveau van het landschap en de lagere buurt-, straat- en perceelniveaus. Daardoor heeft het ontwerp een mooie ontspannen sfeer gekregen en een gevoel van harmonie met het landschap.
- Stedenbouwkundige plannen
- Biodiversiteit
- Klimaat
- Stedenbouw
Speelruimte voor ontwerp
Het Drentse esdorp Vries wordt geroemd om zijn fraaie overgangen naar het omringende landschap. Ook de nieuwe wijk Vries-Zuid zou een dorpsrand gaan vormen. Het aanwezige verkavelingspatroon en de historische structuur van houtwallen, zandpaden en beplanting waren een fantastisch startpunt. Zowel dit landschappelijke casco als de ambities en randvoorwaarden van de gemeente Tynaarlo lagen vast. Daarbinnen was er veel speelruimte. Er was vooraf niets op papier gezet, het ontwerpteam stapte blanco het proces in en hield de vaart erin. Daardoor bleef het animo vanuit het dorp om mee te denken groot. Dat is goed zichtbaar in de plankwaliteit.
Duurzaamheid en dorps karakter
Een belangrijke wens bleek dat Vries-Zuid een dorps karakter zou krijgen. Het ontwerp sluit aan in karakter en beeld bij de geleidelijke historische groei van Vries. Daarvoor zijn de drie bestaande landschappelijke kamers in het plangebied verdeeld in vijf kleinere deelgebieden met hun eigen dorpse sfeer. Licht meanderende straten, verspringende rooilijnen en ruimte voor groene aders zorgen voor een ontspannen geheel. Een ander aandachtspunt was de waterhuishouding. Het opvangen, vasthouden en afvoeren van water wordt binnen het plangebied opgelost. Een robuust groen en blauw netwerk maakt de wijk bestendig tegen hittestress, extreme neerslag en langdurige droogte. Laadpalen en veilige fietsroutes stimuleren duurzame mobiliteit. Bewegen en ontmoeten kan op speelplekken en wandelpaden. Een appelboomgaard markeert de nieuwe dorpsrand; een heldere overgang naar het landschap. En als de wijk ooit zuidwaarts groeit? Dan vormt de boomgaard een centraal gelegen groen rustpunt.
Sturing in het beeldkwaliteitsplan
Naast het stedenbouwkundig ontwerp is er een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan is een mix van wat strengere sturing op de ene plek en meer vrijheid op de andere plek. Voor elke woonsfeer is er een set van inspirerende uitgangspunten bepaald voor architectuur, materialen en beplanting. Voor de totstandkoming van deze voorwaarden is er samengewerkt met de dorpsbewoners. De beeld kwalitatieve en stedenbouwkundige uitgangspunten kunnen bovendien als toetsingscriteria van de welstandscommissie worden gebruikt.
Publicaties
-
Rapport 'De kwalitatieve aanpak van de woningbouwopgave’
Water en bodemsturend ontwerpen Het rapport 'De kwalitatieve aanpak van de woningbouwopgave’ is gepresenteerd in het Paleis te Groningen. Samen met het Steunpunt voor Ruimtelijke Kwaliteit van Libau hebben we gewerkt aan de verkenning naar de woonwijk, die vanuit het principe 'water en bodemsturend’ is ontworpen. Met een op dit gebied toegesneden ‘zakatlas’, met kaartlagen die iets zeggen over de geschiktheid hoe en waar te bouwen, is de ruimtelijke structuur bepaald. Drie andere belangrijke aspecten waarop kan worden gestuurd zijn; het aantal woningen en de verhouding in de woningtypologiën, de gemiddelde kavelgrootte en de verhouding privé-openbaar-collectief eigendom. Op basis van een casus in de Gemeente Veendam is inzichtelijk gemaakt wat dit op kan leveren aan ruimte voor klimaatadaptieve mogelijkheden en in het verlengde daarvan kansen voor ontmoeting en sociale samenhang.
2024
Bekijk ook
-
It Nije Hiem Leeuwarden
Collectief wonen in een groene buurt geïnspireerd op een buurtschap
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring