Toekomstgericht ontwikkelen met behoud van uniek karakter
Ondanks de roerige voorgeschiedenis, een sterke focus op louter economisch programma en de ‘postzegelblik’ in het begin, ligt er met het plan voor het voorterrein van de Prins Bernhardhoeve een plan dat de bestaande kwaliteiten van Zuidlaren omarmt, nieuwe kwaliteiten toevoegt en ondertussen ook ruimte laat voor relatief grootschalige ontwikkelingen nabij een karaktervolle dorpskern. Die oplossing ontstond door de opgave ontwerpend aan te vliegen en te denken in samenhang.
- Landschapsplannen
- Stedenbouwkundige plannen
- Ontwerpend onderzoek
- Parken en groengebieden
- Openbare ruimte
- Ontwikkelstrategieën
- Historisch onderzoek en ontwerp
- Historie
- Klimaat
- Inclusiviteit
- Landschap
- Stedenbouw
Prins Bernhardhoeve
De Prins Bernhardhoeve is het voormalige congres-, beurs- en evenementencomplex nabij het centrum van het dorp Zuidlaren. Het oudste deel stamt uit 1954 en werd gebouwd naar ontwerp van Gerrit Rietveld. In 2007 sloot de Prins Bernhardhoeve haar deuren. Daarna werd het gebouw op meerdere wijzen tijdelijk gebruikt. In 2016 viel definitief het doek. In de zomer van 2020 wonnen LAOS en Specht de tender om de door de gemeente Tynaarlo vastgestelde ontwikkelrichting voor het centrum van Zuidlaren – waaronder het voorterrein van de Prins Bernhardhoeve – nader uit te werken.
Doorlopend landschap
Zuidlaren heeft een uniek karakter. Het dorp ligt op het zand van de Hondsrug en heeft meerdere brinken. De landschappelijke kwaliteiten van de omgeving zijn hoog. De veelheid aan omringende landschapstypen zijn voelbaar in het dorp. Ze werken door in het samenspel van de brinken, de bebouwing en het Laarwoudbos, waar het Prins Bernhardhoeveterrein direct aan grenst. Het kenmerkende doorlopende landschap van brinken werd het uitgangspunt voor het stedenbouwkundig plan.
Herkenbare Brink
De Brink wordt weer herkenbaar door het herstel van de voormalige Brinkwand. Het bestaande groen wordt gebruikt om het landschappelijke karakter verder uit te bouwen. Hierdoor staan de gebouwen straks vol in het groen en parkeert men onder de bomen. Het groene karakter wordt verder versterkt door toevoeging van een losse structuur met verschillende soorten inheemse bomen. Een groene parkachtige as legt een sterke ruimtelijke en functionele relatie tussen het supermarktprogramma en het winkelgebied langs de Stationsweg en de De Millystraat in het dorpshart. Verder wordt de kleine Brink, die een essentiële schakel vormt in het kernwinkelgebied, ingericht als verblijfsgebied. Achter de herstelde Brinkwand vindt een schaalsprong plaats. Hier staan de beide supermarkten met daarbovenop appartementen. Ook is er ruimte voor een zorgcentrum. Via de Hunze-as ontstaat een sterke zichtas vanaf de Brink naar het Tusschenwater buiten het dorp en vice versa.
Samenwerking
De planvorming vond plaats in nauwe samenwerking met de bewoners, ondernemers en gemeente. Bureau SteenhuisMeurs verzorgde de cultuurhistorische verkenning. Het ontwerpteam slaagde erin om met de samenwerkingspartners op een hoger schaalniveau naar de opgave te kijken. Daarbij werd ook gekeken naar verbeterkansen. Het benoemen van de bestaande kwaliteiten van het dorp bood houvast. Samenhang werd het toverwoord, waarbij meteen ook thema’s als klimaat, duurzaamheid, samenleven, mobiliteit, economie en leefkwaliteit werden meegenomen.
In het centrum van Zuidlaren kom je om elkaar te ontmoeten. Het heeft een dorpse levendigheid, met een comfortabel verblijfsklimaat en nodigt uit om actief te zijn in de openbare ruimte.
Bekijk ook
-
Vries-Zuid
Ontspannen en landschappelijke dorpsrand -
Noorder Sanatorium Zuidlaren
Van tuinhistorische verkenning tot ontwerp van de buitenruimte -
Kloosterenclave Ter Apel
Kloosterenclave als ecologisch en toeristisch/recreatief aantrekkelijk gebied
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring