Navigatie overslaan

Kloosterenclave als ecologisch en toeristisch/recreatief aantrekkelijk gebied

Kloosterenclave Ter Apel

2021-heden

Verscholen in de bossen van Ter Apel ligt het voormalige Kruisherenklooster Ter Apel. Samen met zijn omgeving vormt het een rijke en gelaagde getuigenis van de cultuurhistorie van deze streek. Een bijzondere plek die in de volksmond de naam ‘Kloosterenclave’ heeft gekregen. LAOS werkte aan een landschapsvisie en een masterplan voor het gebied.

Typologie
  • Landschapsplannen
  • Parken en groengebieden
  • Ontwikkelstrategieën
  • Historisch onderzoek en ontwerp
Thema
  • Biodiversiteit
  • Historie
  • Inclusiviteit
Service
  • Landschap

Landschapsvisie omgeving Klooster Ter Apel

De Kloosterenclave bestaat uit het klooster (behorend tot de UNESCO top 100 van onroerende objecten in Nederland), een in de negentiende eeuw in Engelse landschapsstijl aangelegd wandelbos en cultuurbossen uit de twintigste eeuw. In de loop der tijd zijn bijzondere kenmerken verloren gegaan. In juni 2019 stelde LAOS de Landschapsvisie omgeving Klooster Ter Apel op. De visie zet sterk in op het behouden, versterken en zo nodig terugbrengen van de samenhang tussen het klooster en de omgeving, om daarmee de (historische) rijkdom van het gebied volledig tot zijn recht te laten komen. Achterliggend doel is een ecologisch en toeristisch/recreatief aantrekkelijk gebied te creëren.

Samenwerking

De landschapsvisie is het resultaat van overleg en samenwerking met Staatsbosbeheer, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Stowa, Waterschap Hunze en Aa’s, provincie Groningen, gemeente Westerwolde, Stichting Museum Klooster Ter Apel en bewoners van de enclave. De samenwerking leidde tot de oprichting van de Stichting Herinrichting Kloosterenclave Ter Apel, die met de andere partijen de visie in meerdere projecten tot uitvoering brengt.

Masterplan Kloosterenclave Ter Apel

De Stichting vroeg aan LAOS om met haar aan de slag te gaan met de uitvoering van de Landschapsvisie. Dit resulteerde in het Masterplan Kloosterenclave Ter Apel. Uitgangspunten voor het masterplan waren het terugbrengen van de historische gelaagdheid in het landschap, het opnemen van kunst als verbinding tussen historie, landschap en toerisme en een ruimtelijke integratie van het klooster en zijn omgeving. Concrete projecten dienen als basis en start voor een duurzame ontwikkeling van het gebied. Een ontwikkeling die vervolgens als economisch vliegwiel voor een groter gebied kan fungeren.

Projecten in samenhang

Het kerngebied van de Kloosterenclave – het ‘groene plein’ als schakel tussen het klooster, het Boschhuis, het parkeerterrein en de omliggende bossen – wordt heringericht. Het wandelbos wordt in oude glorie van de Engelse landschapsstijl hersteld met de vijver als middelpunt, een heldere landschappelijke padenstructuur en het klooster als decor van het parkbos, vrijgemaakt van en ingekaderd door beplanting. De oorspronkelijke maar inmiddels grotendeels verdwenen grachten en waterlopen worden teruggebracht, waarbij het water onderdeel wordt van de landmarks in de enclave. Er wordt een nieuwe laag toegevoegd in de vorm van kunstwerken ‘in dienst van’ de plek. Als landmarks vertellen zij ons iets over het historisch gebruik van een plek of ze oefenen subtiel invloed uit op de beleving van de bestaande omgeving. Tenslotte gaan een educatief programma speciaal voor kinderen en de mogelijkheid om in Virtual Reality een tijdreis van vijf eeuwen door het gebied te maken, de Kloosterenclave nader onder de aandacht brengen.

Met behulp van kunst, het herstel van historische elementen in het landschap en moderne media wordt het verleden beleefbaar gemaakt voor de huidige en toekomstige generatie.

J.W. Velema - Burgemeester gemeente Westerwolde
terug naar projectoverzicht
Periode 2021-heden
Locatie Ter Apel
Partners Stichting Herinrichting Kloosterenclave Ter Apel, Staatsbosbeheer, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Stowa, Waterschap Hunze en Aa’s, Provincie Groningen, Gemeente Westerwolde, Stichting Museum Klooster Ter Apel, Bewoners van de enclave
Opdrachtgever Stichting Herinrichting Kloosterenclave Ter Apel

Bekijk ook

  • Eendenkooi

    Historische lagen zijn opnieuw zichtbaar
  • Singels Erfgoedkwartier Assen

    De vernieuwde singelstructuur van het Erfgoedkwartier legt een duidelijke verbinding met de omringende stad
  • Maarhuizen

    Boerderij en omringend land herleven door ontsluiting en nieuwe functies

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring