Boerderij en omringend land herleven door ontsluiting en nieuwe functies
Een oude Groninger boerderij van Staatsbosbeheer zou worden afgestoten. Zonde van een plek met zo veel historische en ecologische waarde. Het landschapsplan van LAOS heeft bijgedragen aan een toegankelijke, levendige pleisterplaats vol hedendaagse functies met respect voor de historische context.
- Landschapsplannen
- Openbare ruimte
- Ontwikkelstrategieën
- Kunstwerken en objecten
- Historie
- Landschap
Nieuwe betekenis in landschap
De Enne Jans Heerd is een monumentale boerderij in Het Hogeland in Groningen. Het onderhoud van zo’n locatie vergt veel. Staatsbosbeheer kwam voor de keuze: afstoten of een nieuwe functie geven. Er is samen hen een ontwikkelplan voor het hele gebied opgesteld: de boerderij en het bijbehorende stuk land tussen de provinciale weg en het Mensingeweersterloopdiep. En dat in een grotere context, door Maarhuizen beter in te bedden in bestaande recreatieve routes. Het plan maakt deze bijzondere plek weer toegankelijk en het landschap beter leesbaar.
Tijd geven voor betekenis
In de analyse van zowel de huidige situatie als de landschapshistorie is er een rijke omgeving. Het ensemble van twee boerderijen op een wierde, een oude begraafplaats, een boomgaard, verbonden door laanstructuren, met de aangrenzende maar, vormden prachtige uitgangspunten. Met een nieuw hoogholtje, een typisch Gronings bruggetje, is het landgoed aan bestaande wandelroutes verbonden. De boerderij zelf werd het hart voor zowel verblijf als doorreis met bijvoorbeeld een dagcafé, theater, yogalessen en nieuwe routes. Het landschapsplan kijkt bewust verder dan een paar jaar. Door de tijd te nemen, kan Maarhuizen op een natuurlijke manier zijn nieuwe functie binnen het landschap innemen.
Multifunctionele steigerbank
De waterweg langs Maarhuizen had al een steiger, maar deze was vervallen. Met een nieuw multifunctioneel object is het landgoed ook vanaf het water opnieuw toegankelijk. Aan de oever begint de steiger breed. Via het talud wordt de gebruiker trapsgewijs naar boven geleid, waarbij de steiger over gaat in een trap, die met elke trede iets smaller wordt. Bovenaan verandert de trap in een grote picknicktafel. Vanaf dit punt is er een fraai uitzicht over het water. De steigerbank is voor iedereen toegankelijk als rustpunt. Het element fungeert daarnaast als tribune voor evenementen op het water. In lijn met het landschapsplan Maarhuizen maakt de steigerbank het gebied toegankelijk en de landschappelijke kwaliteiten zichtbaar.
LAOS heeft gezorgd voor een raamwerk waarbinnen initiatieven en activiteiten kunnen plaatsvinden en ook weer kunnen verdwijnen. Dat is de kracht van dit plan.
Bekijk ook
-
Eendenkooi
Historische lagen zijn opnieuw zichtbaar -
Noorder Sanatorium Zuidlaren
Van tuinhistorische verkenning tot ontwerp van de buitenruimte -
Kloosterenclave Ter Apel
Kloosterenclave als ecologisch en toeristisch/recreatief aantrekkelijk gebied
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring