Navigatie overslaan

Energie

Energie is overal en overal is energie. Het is misschien wel het grootste thema in de 21ste eeuw. De huidige energietransitie is niet alleen een kwestie van de juiste energiebronnen, de infrastructuur en het gebruik ervan. Het is ook een belangrijk ruimtelijk vraagstuk. Zowel in dorpen, steden en op het platteland. Bestaande vitale structuren, zoals energie, vormen de basis van nieuwe kansen en kwaliteiten.

Beleidsmatig, uitvoerend en onderzoekend zijn we bezig met de energietransitie. Van zorgvuldige inpassingen tot participatietrajecten tot steden slim energieneutraal maken. Daarin zien we bestaande belangrijke structuren niet als obstakels, maar als kansen. Als de basis voor nieuwe kwaliteiten. Dat betekent dat die bestaande energie-infrastructuren sturend zijn. Een integrale afweging is daarom essentieel.

Bij energie komen hoge investeringen kijken. Vaak voor de middellange termijn. Die overwegingen en investeringen leggen we naast de grotere systemen. Zoals bodem, water en biodiversiteit. Zo zorgen we voor ontwerpen van omgevingen waarin energie infrastructuur niet alleen nu, maar ook in de toekomst vitaal is. 

De wereld van energie is continu in verandering. Wat vandaag groot is, is morgen klein. Andersom geldt hetzelfde. Energie-infrastructuur vraagt daarom flexibiliteit in de inrichting van een omgeving. Dat speelt een extra grote rol in klimaatgevoelige landschappen, zoals het Unesco werelderfgoed Middag-Humsterland. 

Maar ook in industriële of stedelijke omgevingen waar een netwerk van energie bepaalde bedrijven aantrekt en andere afstoot. Op al die schaalniveaus zoeken we waar belangen botsen en waar systemen samenhangen. Met als einddoel: landschappen en stedelijke omgevingen die meegaan voor het leven.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring