Navigatie overslaan
updates
Nieuws — 03.07.2025

Buitenruimte WEC brengt natuur, wetenschap en bezoekers samen

Sinds de opening van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) ontvangt de nieuwe buitenruimte veel positieve reacties van bezoekers. Het WEC is de nieuwe thuishaven van Zeehondencentrum Pieterburen en biedt ruimte aan ecologen, biologen, dierenartsen en andere wetenschappers om het leven op en rond het Wad te onderzoeken. LAOS landscape urbanism ontwierp zowel de inrichting rondom het nieuwe gebouw als het parkeerterrein in de haven van Lauwersoog. Door aanwezige landschappen met elkaar te verbinden, is een buitenruimte gecreëerd die een menselijke schaal toevoegt aan de verder grootschalige infrastructuur van de haven.

Onze ambitie was om een plek te maken die het verhaal van dit landschap vertelt en uitnodigt tot gebruik. Het is mooi om te zien hoe dat in de praktijk werkt

Bart Dijk, LAOS

Terugblik op een in gebruik genomen ontwerp
Een maand na de officiële opening blikt LAOS terug op dit bijzondere project. "Op basis van de geschiedenis die LAOS heeft met Lauwersoog konden we een betekenisvolle plek ontwerpen die past bij de bredere visie op de haven," aldus Bart Dijk van LAOS. Er is te zien hoe de buitenruimte inmiddels actief wordt gebruikt én gewaardeerd. De plekken worden beleefd, bezoekers vinden hun weg, en het ontwerp voor de buitenruimte draagt zichtbaar bij aan de beleving van deze unieke locatie aan het Wad.

Kruispunt van landschappen
LAOS is goed bekend met de sfeer en ruimtelijke uitdagingen van Lauwersoog. Die ervaring vormde de basis voor een ontwerp waarin een aantal duidelijke uitgangspunten centraal stond. Het WEC staat letterlijk op een kruispunt van landschappen: het Lauwersmeer, de Waddenzee, de vissershaven en de zeedijk. In het ontwerp zijn deze werelden samengebracht tot één samenhangend geheel. In het buitendijkse gebouw van hout en glas staan duurzaamheid, ecosystemen, onderzoek en verwondering centraal en deze waarden zijn ook doorvertaald naar de buitenruimte.

Samenbrengen van gebouw, terrein en landschap
De buitenruimte versterkt de relatie tussen het gebouw en zijn omgeving. Door de dijk te verbreden tot aan het gebouw, ligt het centrum zowel aan zee als aan de dijk. Het ribbelpatroon van het drooggevallen Wad is terug te zien in de verharding, plantvakken en trapelementen. Brede trappen geven toegang tot het gebouw, maar functioneren ook als verblijfsruimte, onderzoekslocatie en vertrekpunt voor excursies.
Een wandelroute verbindt het WEC met de haven en de sluis. Dit pad met zitranden en groenvakken nodigt uit tot een ontdekkingstocht langs het water. Bezoekers kunnen buiten net zoveel leren over de Waddenzee als binnen in het centrum zelf.

Duurzaamheid als speerpunt
Vanwege de ligging tussen twee Nationale Parken en het centrale thema van natuuronderzoek, lag de nadruk in het ontwerp op duurzaamheid en ecologie. Er is gewerkt met hergebruikte materialen, zoals oude meerpalen en natuursteen afkomstig uit de haven. In een speciaal testvak wordt geëxperimenteerd met een tegel van plasticsoep. In de groenvakken groeien inheemse kwelderplanten, bestand tegen de zeewind en het zoute spatwater, de elementen die ook bezoekers hier dagelijks ervaren.

In samenwerking met

Opdrachtgever: Stichting WEC, gemeente Het Hogeland
Architect: Dorte Mandrup, De Architecten van Team4
Landschapsarchitect: LAOS landscape urbanism
Aannemer gebouw: Bouwgroep Dijkstra Draisma
Constructies en installaties: abtWassenaar
Installatieaannemer: Pranger-Rosier
Bouwfysica en brandveiligheid: DGMR
Enigneering buitenruimte: InvraPlus
Aannemer buitenruimte: Elzinga Wegenbouw
Projectmanagement: RYSE

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring