Landschapsvisie brengt Hunze in beweging
- Ontwikkelstrategieën
- Landschapsplannen
- Beleidsplannen
- Biodiversiteit
- Klimaat
- Landschap
Natuur gekoppeld aan andere belangen
Hoe maak je natuurdoelen haalbaar met tegelijkertijd voldoende aandacht voor andere belangen? In samenwerking met Prolander ontwikkelde LAOS de Landschapsvisie Hunzedal. Dit is een integrale en praktijkgerichte visie op kwaliteit, natuur en ontwikkeling van het stroomdal van de rivier de Hunze in Drenthe.
Nieuw perspectief bieden
Volgens het Drentse Programma Natuurlijk Platteland moet er vóór 2027 ruim 1.100 hectare natuur in het Hunzedal gerealiseerd zijn. Deze opgave vroeg om een nieuw perspectief op het haalbaar maken ervan. Het ontwerpteam koos voor een integrale aanpak. Het dacht niet alleen vanuit natuur maar ook vanuit recreatie, voedselvoorziening, energietransitie, gezondheid en bodemgesteldheid. Waterhuishouding was een overkoepelende factor. Daarbij werd verder gekeken dan het plangebied. Aangrenzende gebieden en percelen zijn immers ook van invloed. Door deze integrale opzet en de focus op gedeelde belangen werd de bereidheid om met het ontwerpteam mee te denken groter.
Drie pijlers
De Landschapsvisie voor het Hunzedal is gebouwd op drie pijlers: ‘herkenbare randen’, ‘landschappelijke ondergrond en watersysteem als basis’ en ‘toegankelijk en beleefbaar’. Aan de pijlers zijn vier ontwerpprincipes gekoppeld: ‘Natuurlijk Hunzedal’, wat gaat over een zo natuurlijk mogelijk watersysteem, ‘Onderscheidende randen’, van invloed op keuzes rondom beplanting, openheid en zichtlijnen, ‘Herkenbaar Hunzedal’, waarbij herstel van meandering belangrijk is en waarbij rekening wordt gehouden met ecologische doelen en landschappelijke kwaliteiten en tot slot ‘Beleefbaar Hunzedal’, dat verband houdt met recreatieve beleving en de aantrekkelijkheid daarvan.
Ontwikkelmechanismen
Om veranderingen in landschap en landgebruik in gang te zetten, kan er gedraaid worden aan ruimtelijke en organisatorische knoppen: ontwikkelmechanismen. De ruimtelijke ontwikkelmechanismen zijn gegroepeerd rond vijf thema’s: ‘Landbouw’, ‘Water & landbouw’, ‘Energie in relatie tot natuur, landbouw & bodem’, ‘Natuur buiten het Natuurnetwerk Nederland’ en ‘Recreatie & wonen in relatie tot natuur’. Organisatorische ontwikkelmechanismen houden verband met beleid en financiële regelingen op Europees, landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau en met de wijze waarop processen worden georganiseerd.
Combineren en stapelen van functies
Met het draaien aan de knoppen kunnen functies in ruimtelijke en thematische zin ook worden verbreed. Door ze te combineren of te stapelen ontstaan nieuwe mogelijkheden die de natuuropgave versnellen. Er wordt gestuurd op nieuwe (meng-)vormen van landbouw en natuur of combinaties van energie en waterberging. Daarbij wordt niet strikt vastgehouden aan huidige ruimtelijke begrenzingen of bestemmingen. Dit heeft onder andere geleid tot een pilotgebied, waar in samenspraak met de grondeigenaren onderzocht is hoe de natuuropave kan worden aangepakt en hoe het beekherstel samen kan gaan met structuurverbetering voor de landbouw.
Publicaties
-
ROmagazine
Nieuwe strategie zorgt voor doorbraak in Landschapsvisie Hunzedal In januari 2021 is onderstaande artikel betreffende de Landschapsvisie Hunzedal gepubliceerd in jaargang 39 van het ROm. De Landschapsvisie Hunzedal biedt nieuw perspectief op de succesvolle afronding van de natuurontwikkeling in het stroomdal van de rivier de Hunze in Drenthe. Deze natuuropgave is onderdeel van het Drentse Programma Natuurlijk Platteland. Hierin worden thema’s als natuur, water, energie, landbouw en recreatie met elkaar verbonden. Dankzij een uitvoerig participatieproject en een integrale werkwijze zijn Prolander en LAOS geslaagd in het creëren van een realistisch toekomstperspectief.
2021
Bekijk ook
-
Polders Oosterland en Lappenvoort
Ontwikkelingsmodellen voor de polders Oosterland en Lappenvoort als schakel in het Natuurnetwerk Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring