Toekomstperspectief voor Moekesgat
Camping, zwembad en recreatieplas Moekesgat zijn weer klaar voor de toekomst. De diverse functies en het gehele terrein kregen niet alleen een opwaardering, maar hebben nu optimaal baat bij elkaars aanwezigheid.
- Parken en groengebieden
- Tuinen - particulier, bedrijven en instellingen
- Biodiversiteit
- Gezondheid
- Inclusiviteit
- Landschap
Nieuwe impuls
Het terrein van camping, zwembad en recreatieplas Moekesgat in Ter Apel – decor van een wereldberoemd jaarlijks waterpolotoernooi – had een nieuwe impuls nodig. LAOS maakte in opdracht van de gemeente Vlagtwedde en diverse ondernemers een flexibel ruimtelijk toekomstplan voor het gebied. Het plan gaf camping, zwembad, openbare recreatie en waterpolo een opwaardering en een optimale eigen plek op het terrein. De voorstellen waren zo opgezet dat ze onafhankelijk van elkaar uitvoerbaar waren.
Entree – zichtbaar en duidelijk
Met het weghalen van dichte bosschages rond de hoofdentree zijn de openbare recreatieplas en de nieuwe horecagelegenheid meteen zichtbaar vanaf de hoofdentree. In één oogopslag weet de bezoeker waar hij heen moet voor camping, parkeerplek, zwembad en recreatieplas.
Openbare recreatie – uitnodigend en gevarieerd
De pier die de openbare oever nabij de hoofdingang in twee ‘waterkamers’ deelde, is verwijderd. Daardoor kon hier een aantrekkelijk, doorlopend stuk strand worden aangelegd. De horecagelegenheid is de centrale ontmoetingsplek en versterkt de (visuele) verbinding tussen strand en entree. Een nieuw openbaar wandelpad maakt het recreanten mogelijk een rondje om de plas te maken en van de gevarieerde sferen te genieten. Het pad is ook vanuit het dorp aan de zuidkant toegankelijk. Waar het pad over het kampeerterrein loopt is het ‘s nachts met hekken afsluitbaar.
Waterpolo – bijzondere eigen plek
Met het verwijderen van de pier bleef een eilandje in het meer achter. Aan dit eilandje zijn de waterpolovelden gesitueerd. De grond van de afgegraven pier is gebruikt om een tribuneheuvel achter het strandje aan te leggen. Het eilandje is nu toegankelijk via een nieuwe brug vanuit de oever ten zuiden van het strand.
Camping – meer zicht, meer privacy
Door het verwijderen van bomen en struiken op het kampeerterrein hebben een groot aantal campingplaatsen uitzicht op de plas. Hagen zorgen voor onderlinge privacy. Rondom de sanitaire gebouwtjes staan wel bomen. Bij het campingstrandje zorgen een aantal nieuwe bomen voor de nodige schaduw. Nieuwe recreatiebungalows liggen aan de westzijde van de plas. Door ze ten opzichte van elkaar te laten verspringen ontstond optimale onderlinge privacy en heeft de waterkant een speels karakter gekregen.
Zwembad – alle opties open
Het zwembadterrein was afgesloten van de rest van het gebied. Nu is het een openbaar zwembad. De scheiding kon eenvoudig worden verwijderd, waardoor het hele gebied een nog opener karakter kreeg.
Met deze ingrepen kregen de diverse functies (en het gehele terrein) niet alleen een opwaardering, maar hebben ze optimaal baat bij elkaars aanwezigheid. Afzonderlijk en in samenhang gaven de ingrepen Moekesgat een flexibel en solide ruimtelijk toekomstperspectief.
Bekijk ook
-
Havenkwartier Blauwestad
Het havengebied als centrum voor Blauwestad, voor nu en voor later -
Strandweg Lauwersoog
De Strandweg als recreatieve ruggengraat van het Lauwersmeergebied -
Kloosterenclave Ter Apel
Kloosterenclave als ecologisch en toeristisch/recreatief aantrekkelijk gebied
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring