Navigatie overslaan

Behoeftes en wensen uit de wijk als de motor van ontwikkelingen

Nieuwe Oosterparker Verbanden

2017

Het team van LAOS en haar partners drong door tot de tweede ronde van de ontwerpprijsvraag Who Cares. Zij kwamen met een plan dat gericht is op zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in de Oosterparkwijk in Groningen.

Typologie
  • Ontwerpend onderzoek
  • Landschapsplannen
  • Ontwikkelstrategieën
Thema
  • Gezondheid
  • Klimaat
  • Inclusiviteit
Service
  • Ontwerpend onderzoek

Who Cares

Het College van Rijksadviseurs (CRa) lanceerde in 2017 de ontwerpprijsvraag Who Cares voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning. Met de prijsvraag wilde het CRa ontwerpkracht activeren en ideeën ophalen om de wijken beter in te richten voor ouderen. Samen met Specht Architecten, GGD Fryslân, Rizoem, Stichting Veenbrand en de Stichting BINt/Resto van Harte diende LAOS een plan in voor de locatie Oosterpark in Groningen.

Zinvolle ingrepen

Een gezonde, op preventie van zorg ingerichte wijk was het doel. Praktische, pragmatische acties en ontwikkelingen waren het middel waarmee het ontwerpteam bewoners benaderde en betrok: niet praten over gezondheid, maar over stoepen, parken, voortuinen, golfkarretjes en geld. Die aanpak is gebaseerd op het wetenschappelijke inzicht – bekende voorbeelden zijn Healthy Ageing en Machteld Huber – dat zachte kanten zoals sociaal participeren en zingeving een essentieel onderdeel van gezondheid zijn. Zingeving kan je niet voor een ander regelen. Wel kan je het met een ander hebben over wat hem bezighoudt, en daar acties aan verbinden. Dan worden alle gepleegde ingrepen, van groot tot klein, zinvol.

Wanneer het klaar is…

...is de Oosterparkwijk een stuk beter ingericht op zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in de wijk; op bereikbaarheid van voorzieningen voor ouderen en kwetsbaren; op prettig wonen en genieten van de wijk; op dagelijks gezond bewegen, bereikbaarheid van gezond voedsel en zinvol samenleven. En wanneer het klaar is, hebben de Oosterparkwijk en partijen die in de Oosterparkwijk actief zijn de middelen in handen om het ingezette traject zelf verder te brengen.

Ruimtelijke verbinding en financieel model

Dat deed het team door te leveren wat er ontbrak: het leggen van ruimtelijke verbinding en een financieel model dat ontwikkelingen mogelijk maakt. Behoeftes en wensen uit de wijk zijn daarbij de motor van ontwikkelingen. Samen met de wijk wordt geld verdeeld en de aanpak concreet gemaakt. Met het financieel model worden nieuwe allianties gesmeed tussen bewoners en partijen binnen en buiten de wijk. Zo krijgt de participatiemaatschappij praktisch vorm en is de maatschappelijke ontwikkeling in wijken minder afhankelijk van overheden.

Genomineerd

De ontwerpprijsvraag Who Cares leverde 174 inzendingen op. Het team van LAOS was een van de vijf genomineerden voor de tweede ronde voor de locatie Oosterpark. Uit het rapport van de jury: ‘De jury typeert de inzenders als een soort vrijbuiters, die gezondheid op een andere manier durven te interpreteren’. En ‘Er is waardering voor het idee om de energiecoöperatie als drijvende kracht te gebruiken. De manier waarop dit wordt geprobeerd noemt de jury slim.’

‘De prijsvraag is niet alleen een mooie vingeroefening maar levert daadwerkelijk een bijdrage om te komen tot een andere manier van stedelijke ontwikkeling.’

Roeland van der Schaaf, wethouder gemeente Groningen
terug naar projectoverzicht
Periode 2017
Locatie Groningen
Partners Specht Architecten, GGD Fryslân, Rizoem, Stichting Veenbrand, Stichting BINt/Resto van Harte
Opdrachtgever i.k.v. ontwerpprcijsvraag Who Cares

Bekijk ook

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring