Navigatie overslaan

Toekomstscenario’s voor gezonde wijkvernieuwing

Van Woonwijk naar Leefwijk

2019-2020

Hoe worden verouderde naoorlogse buurten toekomstbestendig gemaakt zonder hun identiteit te verliezen? De manier van wonen, werken en samenleven is veranderd. Bovendien vragen uitdagingen als klimaatverandering om oplossingen. Samen met de twee architectenbureaus Lilith Ronner van Hooijdonk en SUB office onderzocht LAOS ruimtelijke toekomstscenario’s, die deze uitdagingen integraal aangaan. De Groninger wijk De Hoogte is hiervoor als casus gebruikt. Het onderzoek is met ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie tot stand gekomen.

Typologie
  • Stedenbouwkundige plannen
  • Ontwerpend onderzoek
Thema
  • Biodiversiteit
  • Gezondheid
  • Klimaat
  • Inclusiviteit
Service
  • Stedenbouw
  • Ontwerpend onderzoek

Toolbox en scenario’s

De casus-wijk kampt met zowel ruimtelijke als sociale problematiek. Er is veel werkloosheid en armoede. De wijk kent weinig groen en heeft een gesloten karakter. Vanuit haar eigen vakgebied keek LAOS naar de uitdagingen op meerdere schaalniveaus, van wijkstructuur tot buitenruimte. Met de samenwerkingspartners zijn er ruimtelijke ambities geformuleerd die gezonde ingrepen in de wijk bewerkstelligen. Deze zijn vertaald in een ‘toolbox gezonde leefomgeving’, die ook ingezet kan worden bij vergelijkbare opgaven. Met de toolbox zijn er twee scenario’s voor ‘hergebruik’ en ‘nieuwbouw’ uitgewerkt voor De Hoogte. In beide scenario’s zijn landschap en het publieke domein dragers van de ingrepen; nieuwe woningbouwtypologieën en interventies voor buitenruimtes vormen hierbij de invulling.

Hergebruik: nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen

Waarom alles weggooien als er genoeg kwaliteiten voor het oprapen liggen? Het scenario ‘hergebruik’ gaat uit van het versterken van het goede en het helen van het slechte; van het behoud van de structuur en het specifieke van de buurt. In deze variant staat de ‘gezonde’ omvorming van de buurt centraal, binnen de bestaande ruimtelijke kaders. Er is onderzocht hoe ruimtes opnieuw geprogrammeerd en met elkaar verbonden kunnen worden, zodat nieuwe relaties ontstaan. Bijvoorbeeld tussen wonen, werken en voorzieningen. De ingrepen veranderen en onderscheiden bestaande ruimtes, routes en overgangen op verschillende schaalniveaus. Daarbij bouwt dit scenario voort op de lokale identiteit van De Hoogte: beslotenheid en doorsteken, en de elementen baksteen en poorten.

Nieuwbouw: nieuwe leefstijlen, nieuwe combinaties

Centraal in het scenario ‘nieuwbouw’ staat de creatie van een gezonde leefomgeving op basis van nieuwe typen stadsnatuur, buitenruimten en woningen. In dit plan is een grote variatie aan omsloten hoven, tuinen, paden en overgangszones. Woningen zijn flexibel in te delen en kunnen binnen woongebouwen groeien en krimpen. De gebouwopzet en het beheermodel maken van alles mogelijk, zoals het delen van (werk)ruimtes, collectieve voorzieningen en het combineren van wonen en zorg. Net als bij hergebruik bouwt dit scenario voort op lokale architectonische elementen, maar dan wel via een herschikking en herinterpretatie.

terug naar projectoverzicht
Periode 2019-2020
Locatie Groningen
Partners Lilith Ronner van Hooijdonk, SUB office
Opdrachtgever Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie

Bekijk ook

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring