Bodem en water bepalen hoe de regio er over 100 jaar uitziet
Samen met acht natuurorganisaties maakte LAOS de toekomstvisie ‘De kracht van het Noorden’. Nederland staat aan de vooravond van een grote transitie van het landelijke gebied. De toekomstvisie combineert deze transitie in de landbouw met andere vraagstukken: klimaatverandering, bodemdaling, biodiversiteit en waterkwaliteit. Hoe Noord-Nederland er over een eeuw uitziet, wordt bepaald door bodem en water.
- Landschapsplannen
- Ontwerpend onderzoek
- Ontwikkelstrategieën
- Biodiversiteit
- Klimaat
- Landschap
- Ontwerpend onderzoek
Gezamenlijk tegenwicht
In Noord-Nederland spelen grote opgaven. In het landelijk gebied, maar ook in de steden en op het gebied van infrastructuur. Het is een ruimtelijke puzzel waar het rijk en de drie provincies eind 2023 afspraken over wilden maken. Water en bodem zouden hierbij sturende principes zijn. Dit was de aanleiding voor acht natuurorganisaties om in 2022 zelf met een gezamenlijke visie te komen. LAOS werd gevraagd om te helpen een gedeeld standpunt te formuleren en de visie verder uit te werken.
Integrale aanpak op het schaalniveau van Noord-Nederland
Al na twee intensieve sessies met (regio)directeuren van de natuurorganisaties begon de visie vorm te krijgen. Natuur, landschap, ruimte en een schoon milieu vormen de basis voor de brede welvaart en het economische perspectief van het Noorden. Dit moeten we koesteren en verder uitbouwen. In ‘De kracht van het Noorden’ schetst LAOS in grote lijnen hoe een integrale aanpak op het schaalniveau van Noord-Nederland eruit kan zien. Deze schaal sluit goed aan op het schaalniveau van watersystemen, natuurnetwerken en de noordelijke landbouw met bijbehorende agroketens.
Bodem en water als kracht
Het watersysteem is de onderlegger van het plan, in nauwe interactie met reliëf en bodem. Herstel van het natuurlijk watersysteem in het Noorden vormt de basis: van ‘veen tot zee’. Het Drents Plateau kan veel meer dan nu benut worden als dé strategische grondwatervoorraad voor heel Noord-Nederland. Hiervoor moet het watersysteem veranderen: van een focus op afvoeren naar een focus op vasthouden. Met dit als fundament is er inzicht gegeven hoe andere thema’s de komende decennia vorm kunnen krijgen. Denk hierbij aan de natuuragenda, de landschapsagenda, koppelkansen, voedselketens, wonen en werken, energie, toerisme en recreatie.
Publicaties
-
LAOS
De Kracht van het Noorden LAOS heeft samen met acht noordelijke natuur- en milieuorganisaties een visie opgesteld die een mooie bouwsteen vormt voor het debat over de toekomst van Noord Nederland. Nederland staat immers aan de vooravond van een grote transitie van het landelijk gebied. Naast de noodzakelijke transitie van de landbouw, gaat het om klimaatadaptatie, herstel van de biodiversiteit, verbetering van de waterkwaliteit en het (weer) sturend laten zijn van water en bodem. Daarnaast is op gebied van infrastructuur (spoor) en verstedelijking veel gaande. Deze opgaven kunnen eigenlijk alleen in samenhang met elkaar worden opgepakt om tot een zinvolle en toekomstbestendige aanpak te komen.
2023
Bekijk ook
-
KRW Lauwersmeer
Van zorgen naar zekerheid rond zoet en zout -
Integrale klimaatlandschappen Zeeland en Friesland
Ontwerpend onderzoek naar integrale ruimtelijke transities als antwoord op klimaatopgaven
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring