Menselijke schaal toegevoegd aan de grootschalige haven
Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) in Lauwersoog is de nieuwe werkomgeving van de Wadden. LAOS ontwierp zowel de inrichting rondom het nieuwe gebouw als de inrichting van het parkeerterrein in de haven. De aanwezige landschappen worden met elkaar verbonden en voegen een menselijke schaal toe in de verder zo grootschalige haven.
- Pleinen
- Openbare ruimte
- Inclusiviteit
- Landschap
Kruispunt van landschappen
LAOS heeft al vaker gewerkt aan projecten in Lauwersoog en is goed bekend met de sfeer en uitdagingen van deze bijzondere locatie. Hierdoor stonden er al snel binnen het ontwerpproces een aantal ontwerpcriteria centraal. Het gebouw staat op een kruispunt van landschappen: het Lauwersmeer, de Waddenzee, de vissershaven en de zeedijk. Deze landschappen zullen worden samengebracht. In het buitendijkse gebouw van hout en glas staan onder andere duurzaamheid, ecosystemen, onderzoek en verwondering centraal. Deze waarden worden ook door vertaald in het ontwerp om zo gebouw, terrein en landschap met elkaar te verbinden.
Samenbrengen gebouw, terrein en landschap
Door de dijk te verbreden tot aan het gebouw, staat het Werelderfgoedcentrum zowel aan de zee als aan de dijk. Het kenmerkende ribbelpatroon van het drooggevallen Wad komt terug in het patroon van de verharding, de plantvakken en de trapelementen. Deze brede trappen geven niet alleen toegang tot het gebouw, maar laten het gebouw ook juist naar buiten treden. De trappen fungeren bijvoorbeeld als plaats voor onderzoek en startpunt voor excursies. Een wandelroute verbindt het gebouw, de haven en de sluis. Dit wandelpad met zitranden en groenvakken nodigt uit om langs het water te lopen. Bezoekers kunnen hier van alles ontdekken over de Waddenzee, net als in het centrum zelf.
Duurzaamheid als speerpunt
Het thema van het centrum en de ligging tussen twee Nationale Parken vragen om extra aandacht voor de natuur. Hier is invulling aan gegeven door waar mogelijk te werken met hergebruikte materialen, zoals oude meerpalen. De verharding is van hergebruikt natuursteen, deels direct uit de haven. In een speciaal testvak is bovendien ruimte voor een pilot met een tegel van plasticsoep. In de groenvakken groeien inheemse kwelderplanten. Ze zijn opgewassen tegen de krachten van de plaatselijke natuur; de zeewind en het zoute spatwater die bezoekers hier zelf ook zullen ervaren.
Op basis van de geschiedenis die LAOS heeft met Lauwersoog konden we een betekenisvolle plek ontwerpen die past bij de bredere visie op de haven.
Bekijk ook
-
Strandweg Lauwersoog
De Strandweg als recreatieve ruggengraat van het Lauwersmeergebied -
KRW Lauwersmeer
Van zorgen naar zekerheid rond zoet en zout
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring