Nieuwe buurt voor iedereen verbinden aan historische waterloop
De nieuwbouwwijk is ontwikkeld binnen een omgeving van bestaande bebouwing. LAOS ontwierp de buitenruimte waarbij zowel de buurt als het langzaam-verkeer-netwerk aan het water werd verbonden. Door kundig voort te borduren op wat er al was, is zowel de ecologische als de belevings- en woonkwaliteit versterkt.
- Inclusiviteit
- Landschap
Nieuwe buurt aan Helperdiep
Nieuwbouwwijk Helperkade in de stad Groningen ligt fraai ingeklemd tussen een singel en een groen omzoomde waterloop, het Helperdiep. Dit diep werd tussen 1786 en 1806 gegraven als onderdeel van de zuidelijke vestingwerken. De nieuwe appartementen en stadsvilla’s kijken uit op het water, terwijl de herenhuizen zijn georiënteerd op de singel. Nadat dit stedenbouwkundig plan was goedgekeurd, is het ontwerpteam aan de slag gegaan met de buitenruimte van dit gebied. Het karakteristieke diep is hierbij teruggebracht in de ontwerpuitgangspunten: zicht op het water, afstand tot het water, toegang tot het water en sfeer langs het water.
Connectie met het water
Vanaf alle kanten is er zicht op het water. Een nieuwe, ruim in het groen gelegen fiets- en wandelboulevard langs het diep geeft vorm aan een tot nu toe missende schakel in het langzaam-verkeer-netwerk van Groningen. Samen met hardhouten terrassen verbindt deze boulevard bovendien de woningen aan het water. De buurt wordt op deze manier aan de rest van de stad gekoppeld. Een grote vlonder vormt het hart. Hier is niet alleen het water zichtbaar, maar ook toegankelijk. De natuurvriendelijke, zachte oever maakt het dieren mogelijk hier aan land te komen. Planten als riet en lisdodde bieden ruimte en voedsel voor insecten en verhogen zo de biodiversiteit.
Gradaties van privé en openbaar
De vlonder is een centrale plek voor de bewoners, en daarnaast een openbare ruimte waar iedereen met mooi weer kan zitten. Dit past bij de rest van het ontwerp: vloeiende grenzen tussen privé en openbaar, met natuurlijke, graduele overgangen. Zo hebben de verhoogde privétuinen een lage heg voor vrij zicht. Er is een onderscheid, en de onderlinge verbinding blijft. In verbinding met wat er al is, in de bredere context van heel Groningen, krijgt deze plek betekenis voor zowel de bewoners als voor anderen.
Door te kijken wat de locatie voor bewoners én de stad kan betekenen, hebben we een mooie plek gemaakt binnen de context van heel Groningen.
Bekijk ook
-
Prins Bernhardhoeveterrein Zuidlaren
Toekomstgericht ontwikkelen met behoud van uniek karakter -
Vries-Zuid
Ontspannen en landschappelijke dorpsrand
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring