Navigatie overslaan

Gezond leven stimuleren met netwerk in de stad

De gezonde stad

2012

Hoe kunnen stad en land een grotere rol spelen in het stimuleren van een gezond leefpatroon? Voor Building the Future of Health is er onderzocht hoe steden dagelijks bewegen vanzelfsprekend gemaakt kunnen worden. Fietsen en lopen worden aantrekkelijk en een netwerkpark verbindt bestaande parken en pleinen.

Typologie
  • Stedenbouwkundige plannen
  • Ontwerpend onderzoek
Thema
  • Biodiversiteit
  • Gezondheid
  • Klimaat
  • Inclusiviteit

Verstoorde band herstellen

Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar in de 19de en het begin van de 20ste eeuw was er een hechte band tussen stedenbouw en gezondheid. In de industriële revolutie werden hygiëne en milieu aangepakt; later bevorderden parkways en volksparken de mentale gezondheid. De komst van de auto, en het bijbehorende gemak, leidde tot een breuk in deze hechte relatie. Voor de conferentie Building the Future of Health ontwierpen we manieren om deze breuk te herstellen en zo opnieuw vorm te geven aan een gezonde stad.

Alle ruimte voor gezonde mobiliteit

In het ontwerp krijgen auto’s alleen de hoogstnoodzakelijke ruimte. Fietsers en voetgangers krijgen juist ruim baan. De auto is niet meer de snelste optie om tot diep in het centrum komen. Daardoor worden gebruikers verleid om te kiezen voor de fiets of een wandeling. Ruime, groene stadsassen verbinden het centrum met de wijken en multimodale knooppunten, zoals P+R’s, stations en parkeergarages. Dezelfde assen verbinden parken, pleinen en plantsoenen. Zo ontstaat een zogenoemd netwerkpark dat gezonde mobiliteit, sporten en recreëren stimuleert. Bewegen wordt niet meer weggestopt achter struiken en bomen, maar een zichtbaar laagdrempelig onderdeel van het stadsbrede netwerkpark.

Bewegen wordt in dit plan vanzelfsprekend en levert bovendien kansen op voor een nieuwe stedelijke groenstructuur.

Mathijs Dijkstra
terug naar projectoverzicht
Periode 2012
Locatie Groningen
Partners Simone Caljouw (bewegingswetenschapper/UMCG)
Opdrachtgever UMCG, Platform GRAS

Bekijk ook

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring